marți, 23 aprilie 2013

Overclocking cu MSI Afterburner

   
   In aceasta postare va voi arata cum sa obtineti performante crescute in jocuri printr-un simplu program.Overclocking-ul implica cresterea frecventelor unor componente PC,ceea ce duce la performante crescute in diferite aplicatii,dar,de asemenea poate avea efecte nedorite precum cresterea temperaturii acestor componente si reducerea duratei de viata a a acestora.De exemplu,pentru jocuri,cea mai importanta componenta a PC-ului este de departe placa video.Cresterea frecventelor cip-ului grafic si a memoriei pot face diferenta intre un gameplay fluent,fara intreruperi sau unul cu lag.

     Un bun program in acest sens este MSI Afterburner.Acesta poate fi descarcat de AICI.
Inainte sa insatalati programul,veti avea nevoie de inca un programel care va permite sa monitorizati temperaturile placii video si anume GPU-Z.Acesta poate fi descarcat de AICI.
     Acum,puteti instala cele doua programe.Dupa instalare lansati cele doua aplicatii.Veti ajunge la un ecran care arata cam asa:











     In functie de modelul placii video,va vor aparea optiunile Core Clock,Shader Clock,Memory Clock si Fan Speed(viteza ventilatorului daca este prezent).Shader clock este intalnit numai la placile video Nvidia,placile ATI/AMD avand Shader Clock-ul egal cu Core Clock-ul.Unele placi video mai performante permit si controlul voltajului.Daca incercati sa modificati setarile in MSI Afterburner veti observa ca valorile afisate de GPU-Z se vor modifica si ele.
   -Cresterea valorilor Core Clock si Shader Clock vor aduce beneficii la categoriile Pixel Fillrate si Texture Fillrate din GPU-Z,care indica performanta cip-ului grafic.
   -Cresterea valorii Memory Clock va avea ca efect cresterea valorii Bandwidth din GPU-Z.Aceasta ajuta mai ales in cazul rezolutiilor inalte(peste 1600x900).Pare destul de simplu,dar impingerea acestor componente peste limitele lor poate duce la blocari(freeze-uri) in jocuri sau alte probleme,inclusiv pierderea garantiei placii video(in cazul in care se descopera ca aceasta a cedat din cauza suprasolicitarii).
   MSI Afterburner ofera si functia OnScreen Display,care afiseaza parametrii de functionare precum temperatura si frecventele placii video in jocuri,ca si in imagine(stanga sus):

   








Aceasta functie poate fi activata din meniul Settings,in tab-urile Monitoring si On-Screen Display.                                 

Iar acum,overclocking-ul:
1.Incepeti prin cresterea Core Clock-ului cu 15Mhz si setarea ventilatorului la 100%(apasati Apply pentru ca setarile sa fie aplicate).Testati cu un joc.Daca temperatura nu depaseste 80-85C iar jocul ruleaza stabil timp de 10-15 minute,treceti mai departe si mai adaugati 15Mhz.Repetati testul pana cand aveti probleme(temperaturi peste 85C sau probleme cu jocul).In momentul in care aveti probleme,reveniti la ultima setare stabila(reduceti cu 15mhz).Aceasta va fi frecventa maxima a core-ului.
2.Reveniti la valoarea initiala a Core Clock-ului iar acum incepeti prin cresterea Memory clock-ului cu 15Mhz,si procedati ca si la pasul 1 pana cand aveti probleme.Nu modificati Core-ul sau Shader-ul,doar Memoria.Aceasta va fi frecventa maxima a memoriilor.
3.Acum incercati sa rulati Core-ul si memoriile la frecventele maxime,observate in pasii 1-2.Daca nu aveti probleme,aveti un OC stabil.In caz contrar,reduceti cu 5Mhz frecventa Core-ului sau a memoriilor,pana in momentul cand problemele dispar.Retineti ca fiecare placa video este unica in procesul de fabricatie.Adica doua placi video ce par a fi identice in aspect,model si serie vor avea frecvente maxime posibile diferite.
  La placile video ce permit controlul voltajului,cresterea acestuia va permite atingerea unor frecvente si mai inalte,dar orice crestere de voltaj va genera mai multa caldura si poate duce la arderea VRM-ului(regulatorul de voltaj al placii video) si implicit la arderea acesteia.
Probleme posibile si recomandari:
 -Instalarea unui ventilator de carcasa de 12 sau 16cm in dreptul placii video poate aduce beneficii importante precum scaderea temperaturilor si cu siguranta va creste durata de viata a placii video.
-In cazul in care MSI Afterburner si GPU-Z nu va detecteaza placa video,reinstalati driver-ele acesteia si incercati din nou.Daca problema persista,inseamna ca placa video nu permite overclocking-ul.
-Nu recomand overclocking-ul la placile fara ventilator(racire pasiva),cu unele exceptii sau la cele prezente in laptop-uri sau tablete deoarece acestea sunt in general echipate cu sisteme de racire destul de mediocre,incapabile sa faca fata la surplus-ul de caldura survenit in urma overclocking-ului.
-Un overclock stabil intr-un anumit joc sau program poate fi instabil in altul.
-Riscul de a 'arde' o placa video este destul de redus intrucat in cazul in care placa video este suprasolicitata,aceasta se va bloca,ducand la un BSOD(Blue Screen) sau o restartare a PC-ului.Aceasta functie de aparare poate lipsi insa la placile mai vechi(lansate inainte de 2006).
-Overclocking-ul duce la un consum mai ridicat de energie in timpul jocurilor,sursa devenind foarte importanta in aceste cazuri.Nu incercati overclocking-ul in cazul in care aveti o sursa no-name("pocnitoare chinezeasca") deoarece aceasta poate ceda,punand in pericol toate celelalte componente ale PC-ului.
-Exista anumite aplicatii de tip benchmark care testeaza stabilitatea placii video fara a fi nevoie de un joc.In opinia mea,acestea nu sunt la fel de exacte,deoarece am intalnit situatii in care aceste benchmark-uri au fost stabile dar jocurile,nu.

Atentie!Nu imi asum responsabilitatea eventualelor pagube suferite de dvs. in urma aplicarii acestui tutorial.

Sper ca v-a placut articolul...

Subscribe ca sa primesti actualizari pe email!

Urmareste-ne!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu